Trochu historie o grilování

Jen si představte jak se grilovalo dříve a jakých vymožeností si užíváme dnes :-)

Přijmeme-li definici, že grilování je úprava pokrmů (opékání, pražení, pečení, dušení, uzení) na ohni nebo jiném zdroji tepla bez přidání dodatečného tuku (tím se liší od smažení), dostaneme se v jeho historii až k samotnému úsvitu lidstva.

Od prapředků až po americké trapery

Od kusů mamuta opečeného nad ohněm se v něm postupně zdokonalovali naši praprapředchůdci přes rožnění losů na severu, divokých prasat ve střední Evropě, nosorožců a koz v Africe, hyen a krokodýlů v Egyptě až po z literatury a filmů známe americké trapery, proslavené zručností při opékání masa z bizonů a medvědů na železných rožních.

Ti však tento základní způsob přípravy pokrmů z masa jen "odkoukali" od Indiánů, kteří prosluli uměním přípravy "barbecue" na roštu z čestvě uříznutých zelených větviček, zavěšeném nad otevřeným ohništěm.

První zahradní barbecue

Podle historiků prý první velké zahradní barbecue uspořádal George Washington roku 1769 v Alexandrii ve státe Virginia, kde si s důstojníky tři dny pochutnával na vepřovém.

Grilování v poválečné době

V poválečné době, kdy ještě nebyly vynalezeny plynové a elektrické grily a naši trampové a chataři na seříznuté větvi nebo kovové vidlici u táboráků opékali špekáčky, se zahradní grilování nejvíce rozšířilo v USA a Kanadě. Jako gril pro dřevěné uhlí obvakle sloužila pouze otevřená kovová mísa na podnoží, nebo jen podepřená kameny na ohništi. Nemožnost regulovat opékání jinak než otáčením pokrmu na rožni měla svoje slabiny. Při větru se oheň rozhořel a maso se připalovalo, déšť zase zábavu rychle ukončil.

První gril s kovovým víkem z rozříznuté plechové bóje

Vše se změnilo, když podnikavý Američan George Stephen v padesátých letech přišel s nápadem opatřit gril kovovým víkem, které oheň chránilo před větrem a deštěm. Firma Weber, u které byl zamněstnán, vyráběla mimo jiné plechové bóje, a tak zkusil odříznout jejich kulovitý plášť na dvě poloviny. Jedna posloužila jako vlastní gril, druhá jako odnímatelné víko. Tak nějak se prý na svět vyklubal první kulový gril.

Stephen ho začal prodávat roku 1952 jako "George's Barbecue Kettle". Přátelé se mu vysmívali a pro podobu s první ruskou družicí, která tehdy ohromovala svět, mu posměšně říkali "Sputnik". Kdo si ho ale vyzkoušel, chtěl ho mít, protože jídla na něm připravená byla chutnější a připálit jej mohl jen neopatrný začátečník. Stephen se spojil s Weberem a pod jejich značkou Weber-Stephen Products dnes největší americký výrobce grilů prodává kulové grily i u nás.

Obrázek převzat z: https://cz.pinterest.com/weberuk/our-history/ - mrkněte sem na více obrázků...

Poválečný rozvoj chalupaření

Poválečný rozvoj chalupaření zvedl zájem o jednodušší přenosné plechové grily na dřevěné uhlí. Když se ale ukázalo, že kouř z tuku ukapávajícího na žhavé uhlíky je plný rakovinotvorných látek, začali výrobci grilů hledat jiný, zdravější způsob opékání a grilování.

Dřevěné uhlí se u komfortnějších grilů začalo koncem osmdesátých let stěhovat do postranních košíků pod grilovací rošt, aby přebytečný tuk odkapával do misky a nepřepaloval se. S tím se ale nejzdravěji vypořádali až moderní plynové grily. Dobré řešení je i vynález poslední doby - vodní gril. O tom až někdy příště.

Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout moderní zahradní grily skladem - do dvou dnů od objednávky si již užíváte grilovaných pohoutek!



Garance doručení 

 

+420 774 454 067
info@t-zbozi.cz

Po - Pá 9.00 - 16.00