Co je grilování a barbecue - rozdíly

Posezení u otevřeného ohně v přírodě, na zahradě nebo na větší terase patří k vítanému zpestření života. Důvod se vždy najde, ať už je to oslava narozenin, pohoštění pro přátele nebo jen chuť na výborné jídlo, na jehož přípravě se spolustolovníci mohou aktivně podílet podle vlastní chuti či fantazie. Tohle moderní hobby má za sebou tradici táhnoucí se už od samotného vzniku civilizace. Nad otevřeným ohněm člověk připravoval pokrmy už od okamžiku, kdy ho objevil a začal ovládat. Opékání masa v pravěku představovalo  nejdůležitější způsob přípravy jídla. To, čemu dnes říkáme grilování, rožnění nebo barbecue je založeno na principu působení sálajícího žáru na pokrm. 

Grilování a barbecue

Zatímco grilováním rozumíme rychlou a přímou tepelnou úpravu pokrmu na horkém ohni, barbecue je pomalejší a spíše nepřímá úprava na mírném a kouřícím ohni.

Princip sám prošel dlouhým vývojem  - od otevřeného ohniště přes grily na dřevěné uhlí, grily s lávovými kameny až po současnou generaci plynových a elektrických grilů.

Společenský význam

Jak se díky pokroku měnila technologie grilování, měnil se ještě mnohem víc i jeho společenský význam. Co bylo pro indiány téměř jedinou možností jak ukojit hlad v přírodě, stalo se oblíbeným hobby a zábavou člověka přesyceného civilizací. Setkání u zahradního grilu dodává lidem pohodu. Při grilování se zbavujeme stresu, když na čerstvém vzduchu v přírodě nebo na zahradě všemi smysly vychutnáváme atmosféru jídla provoněného jemným kouřem, které sdílíme s přáteli.

Dnešní barbecue

Původní barbecue je dnes spojováno s jakoukoliv labužnickou událostí spojenou s vařením pod otevřeným nebem. Grilování i barbecue je rozšířeno po celém světě a objevuje se i u typických národních jídel. V Indii malé kousky kuřete saté navlékají na bambusové špízy a grilovanou lahůdku namáčejí do arašídové omáčky. Řekové se pyšní svými souvlaki (marinované kusy jehněčího špízu), Korejci zbožňujé svoje buldogi, na Sicílii můžete jako národní jídlo ochutnat stigghioli (ochucenéjehněčí vnitřnosti ogrilované společně s cibulovou zeleninou a sýrem peccorino.

Nezkušený zájemce o grilování to dnes nemá jednoduché. Hypermarkety nabízejí paletu přenosných nebo pojízdných zahradních grilů na dřevěné uhlí, plynových nebo elektrických variant. Majitelé domů se zahradou hledají i místo, kde na ně nebude pršet, stavějí pergoly, nakupují párty stany a vybavují se pohodlným zahradním nábytkem. Grilování na zahradách tak svým způsobem rozšiřuje obytné prostory domácnosti a jejich kuchyň.

Co je ještě gril a co už je krb?

Přikláníme se k definici, že zahradní gril je jednoúčelové a přenosné zařízení na grilování masa a jiných specialit bez ohledu na způsob topení (dřevěné uhlí, brikety, plyn, elektřina)

Zahradní krb je zařízení, jež je pevně spojeno s místem na pozemku. topí se v něm dřevem nebo dřevěným uhlím, a kromě přípravy pokrmů se často používá i k samotnému estetickému zážitku z pohledu na plápolající plameny.



Garance doručení 

 

774 454 067
info@t-zbozi.cz

Po - Pá 9.00 - 16.00


Proč nakoupit u nás

  • 1. 100 % zboží skladem
  • 2. profesionální klientský servis
  • 3. dodání do 48 hodin
  • 4. recenze zákazníků
  • 5. kvalitní zboží za rozumnou cenu

Naše T-obchody

  • t-nabytek.cz
  • t-digestore.cz
  • t-zbozi.sk
  • t-vanocniosvetleni.cz